L I V E
Sensommer: Hvordan sjonglere valgene for kropp og sjel?

Sensommer: Hvordan sjonglere valgene for kropp og sjel når hverdagen kaller

helse kosthold slanking trening Aug 13, 2023

Jeg håper du har nytt sommeren skikkelig. Det har i hvert fall jeg gjort. Men nå banker hverdagen på døra igjen. I hvert fall for de aller fleste av oss. Og med det kanskje også tankene om hvordan du kan håndtere de ekstra kiloene som har sneket seg på. Sensommeren er jo litt som nyttår. Etter å ha nytt late dager og god mat og drikke og kanskje en konsert eller to, da skal det tas litt tak igjen. Få litt sunnere vaner og komme i gang igjen med en mer aktiv livsstil. 
 

Overveldende jungel med tips og råd 

Men det er ikke så lett - for det er en strøm av råd og tips som møter deg over alt. Ulike eksperter kommer med forslag om hvordan du best kan få en sunnere livsstil. Og de fleste mener jo å ha svaret på hva du skal spise og hvordan du skal trene. Dette kan være alt fra populære lavkarbo- og ketogene dietter til mer plantebaserte kostholdsvalg. Du kan kjøre på med kondisjonstrening som løping og svømming, styrketrening med vekter, eller mer fleksible alternativer som yoga og pilates. Alt i et utall av variasjoner. Eller skal du rett og slett ta den slankesprøyta. Det virker jo veldig enkelt...  

Så hvem bør du lytte til

Hvis du trenger litt hjelp til å komme i gang igjen så er et godt råd å lytte litt til deg selv først. Faktisk: lytt mye til deg selv! Hvis du bare kobler inn autopiloten og starter opp igjen med det “samma gamle” vil du bare få mer av de samma gamle resultatene. Du husker kanskje fra Ole Brum: 

Hvor skal vi hen?" spurte Nasse Nøff.  
"Jeg vet ikke!" sa Ole Brum, OG så gikk de dit  

Så du trenger først og fremst å finne ut hvor du egentlig vil. Hva er det du ønsker med det du kjenner inni deg nå? Hvis du har tenkt å legge ut på en reise for å få bort sommerkiloene og komme i bedre form igjen, er det lurt å ha en klar retning og målsetting. Er det å gå ned i vekt du er ute etter? Eller er det å komme i bedre form – trene mer? Kanskje er det begge deler. Kanskje er det sommerkiloene som har bygd seg opp de ti siste årene du egentlig ønsker å bli kvitt. Og litt juleribbe også kanskje?

Vi er alle forskjellige, så hvordan ser dette ut for deg? Og hva er du villig til å gjøre for å nå det. Men kanskje enda viktigere. Hva er du villig til å gi slipp på. Ja den var kanskje verre å tenke på. Likevel er det er et viktig spørsmål å ha klart for seg, spesielt når hverdagens forpliktelser og utfordringer kommer tilbake for fullt.

Finn noen som har gjort det du ønsker - og som lever det

Når du har funnet ut hvor du vil, så er det enklere å finne frem til noe som kan passe deg blant alle rådene og tipsene. Det kan være klokt å se etter noen som har vært på en reise som ligner på det du ser for deg. Og som har den livsstilen og helsen som du ønsker a ha. Hva mener jeg med det? Jo, hvis du ønsker å finne en balanse mellom å nyte god mat og drikke, og opprettholde et sunt kosthold, spør du ikke en person som har valgt en ekstrem diett som utelukker masse av det du liker. Eller kanskje utelukker hele matvaregrupper. Hvis du søker råd om å mestre yoga, så spør du noen som har det som en del av livsstilen sin. Det kan være mulig at en bodybuilder kan gi deg råd om å løpe maraton, men det være at andre er bedre ikke sant. Hvis du hater å trene så er det jo litt uklokt å starte med "16 uker i helvete" ikke sant?Bruk erfaring for å lage din personlige sti

Vi er alle forskjellige så veien vil uansett ikke være helt lik andres reise. Men du behøver ikke å finne opp kruttet på nytt heller. Føler du at det er så stor avstand mellom der du er nå og hvor du ønsker å være. Da kan det være klokt å lytte til noen som har gjort noe lignende før og som har klart å opprettholde den livsstilen. Slik kan du få verdifulle råd som passer for deg slik at du forstår hva som faktisk kreves. Har du klart å gå ned i vekt før, men aldri klarer å holde den, så trenger du kanskje også litt hjelp med tankesettet.  For hvem det er lurt å be om råd fra er faktisk avhengig av hvor du vil og hva du trenger mest hjelp til. Riktig valg gjør at du kan sette sammen noe som passer deg og som du også klarer å gjennomføre i en hektisk hverdag.

 

Velg riktige erfaringer å lytte til - og gå dit

Når hverdagen banker på døren igjen og valgene står foran deg, husk at veien til en sunnere livsstil handler om mer enn å følge en enkelt oppskrift. Det er ditt personlige mål, dine valg og dine prioriteter som vil skape den stien som fører deg dit du ønsker. Så velg godt når du bestemmer hvem som skal gi deg råd i høst. Dette valget vil være avgjørende for resultatene dine fremover. Og hvor fornøyd du blir med deg selv. For resultater som ikke stemmer med forventningene skaper fort litt krøll i følelses apparatet. Som igjen lager litt krøll i opplegget og planene dine. Og så baller det på seg i feil retning. 

Husk Ole Brums kloke ord. La de minne deg på at hvis du vet hva du ønsker å oppnå og skaffer deg riktig hjelp, kan du også si: 
"Og så gikk jeg dit"

 

Lag deg en super dag
Morten:-)

Flere innlegg som kan inspirere deg...

Til alle mammaer der ute

Feb 11, 2024

Til alle pappaer der ute

Nov 12, 2023

BESKYTT DEG SELV: 7 effektive korona strategier for vinteren

Sep 27, 2023