L I V E

Mange eksperter er bare eksperter på å gi skikkelig skikkelig dårlige råd!

ekspertråd helse kosthold slanking Oct 20, 2019

DEN BESTE DIETTEN
- lavkalori eller 5:2?
Årets beste fedmeforskning har konkludert!

Ja jeg skal innrømme det. På vei ut av Cirkle K med godteposen i hånda stoppet jeg opp og så på overskriften. Skal – skal ikke….. Det endte med at jeg snudde og kjøpte avisa.

Før jeg går videre så vil jeg understreke at dette ikke er noen uthenging av Dagbladet eller noen av personene i artikkelen på noe slags vis. Det er mange avviser og blader som omhandler denne type stoff med ulike eksperter som uttaler seg. Samtidig så vil jeg også si at jeg tror ekspertene i utgangspunktet er ute etter å hjelpe folk i dette mylderet av informasjon som finnes om slanking og kosthold. 

Jeg vil også si at kommentarene mine videre er formulert kritisk fordi jeg føler en skikkelig oppgitthet og tristhet på vegne av alle de som fortjener å få skikkelige råd for å komme seg tilbake på rett kjøl!

Så hvorfor bryr jeg meg? 

Fordi
informasjonen som blir presentert for allmennheten i denne type artikler, nesten alltid blir helt feil i forhold til å å motivere folk til å sette igang med den endringen som er nødvendig! 

Artikkelen og informasjonen i Dagbladet er dessverre intet unntak. 
Og siden den beskriver innholdet fra årets beste fedmeforskning? Ja da er det noe som er skikkelig galt et sted altså! Nesten krise mener jeg... 


For målet er vel å hjelpe folk til en bedre helse ikke sant? Eller har jeg misforstått noe?

Og at Dagbladet, i dette tilfellet, velger å sette artikkelen om den beste dietten som hovedoppslag på en lørdag betyr at dette er noe mange folk bryr seg om og leser.  Visstnok er det slik at hele 70% av alle voksne i Norge og mellom 10 og 15% av alle norske barn overvektige ifølge kildene til Dagbladet (Helsedirektoratet, Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag og Verdens helseorganisasjon).


Når jeg tenker jeg etter så er jeg egentlig ikke så overrasket, fordi min erfaring er at det er så mange eksperter som bare er eksperter på å gi skikkelig dårlige og mangelfulle råd....! Ja jeg har lest maaange artikler om temaet (nei ikke alle), og innholdet og anbefalingene både  forvirrer og demotiverer.

Og ut fra økningen av fedme blant oss nordmenn mener jeg at disse rådene er med på å øke den andelen av oss som er overvektige eller har fedme. 

😣

 

 


JA
- det er en knallhard påstand fra en som verken er utdannet psykolog, personlig trener, ernæringsfysiolog, coach eller doktor! Og jeg kan slenge på lærer også for det er nok litt skrivefeil både her og der... haha😂

LIKEVEL
Egne opplevelser og erfaring med å jobbe med flere personer som har gått markant ned i vekt - gir meg selvtillit og MOT til å gå i mot ekspertene i dette innlegget. SÅ  fra idag skal jeg faktisk begynne å kalle meg selv en ekspert: 

En ekspert på å skape resultater som folk trenger!


Artikkelen inneholder litt sånn røffly 

8 riktige, men ikke nye informasjonsbiter, 5 graverende feil og 2 avgjørende mangler:

Alt er ikke feil i informasjonen som blir presentert i denne artikkelen- jeg skal være så ærlig å si det😀 Men det er neimen ikke så mye revolusjonerende og nytt heller. Skuffende lite faktisk - og det meste vet en egentlig fra før... Jeg hadde håpet at vinnerne skulle avsløre noen skikkelige godbiter. Men nok en gang var forventningene mine skrudd alt for høyt. Vel, det må være lov å forvente litt mer enn kun oppramsing av allerede eksisterende informasjon som du kan finne på Internett eller i bøker. 

Så hva er riktig i informasjonen som blir presentert?

 1. Det finnes mer enn en metode for å gå ned i vekt.
  Resultat fra studien endte 8 -9 og dermed uavgjort. De to gruppene som ble målt gikk ned omtrent like mye på 6 mnd. Skal du ned i vekt fungerer begge diettene like godt. 
 2. De aller fleste dietter vil gjøre at du går ned i vekt, men mange går opp igjen fordi de ikke klarer å holde dietten over tid.
 3. Behandling av fedme bør være langt mer persontilpasset fordi vi mennesker er forskjellige og liker forskjellige ting.
 4. Vektnedgang gir store helse fordeler. 
 5. I begynnelsen trumfer vektnedgang alt.
 6. Du må konsentrere deg om 1-2 ting for å lykkes
 7. Kvaliteten på kostholdet har også en påvirkning på en livslang god helse.
 8. Feilen mange går i er å tenke at man kan gå tilbake til det samme kostholdet som før

 

Ganske så imponerende informasjon ikke sant? NOT....

SÅ TIL SLAKTERIET - 5 GRAVERENDE FEIL SOM ØDELEGGER ALT

Feil 1: 
"vi vet at det er svært krevende å gå ned i vekt og vi er nødt til å få mer kunnskap om hvordan vi skal behandle fedme"
Det finnes mer enn nok kunnskap til å redusere overvektige i Norge med minst 90%. Og det er ikke krevende å gå ned i vekt. Det mest krevende er å finne noe en tror på og bestemme seg for å gjøre - ikke prøve. Og å få folk til å slutte å fortelle seg selv alle de historiene om hvorfor de er der de er og hvorfor de ikke kan gjøre noe med det - til å ta i ett tak og gjøre noe med situasjonen sin i stedet. Og det er faktisk vanskelig med all informasjonen og anbefalingene som går på kryss og tvers, og med alle nyheter som kommer og frister en til å hoppe fra det ene til det andre. Og i tillegg kommer utsagn fra eksperter om at dette er krevende og dermed har folk fått nok en unnskyldning for å ikke starte.


Formelen er enkel :

Kom i gang OG sørg for at inntaket er mindre enn forbruket. 

Feil 2:
LANGPINING av de som skal slanke seg - totalt unødvendig!
Her har eksperter hjulpet to grupper å gjennomføre to ulike dietter og i løpet av 6 mnd så har de bare klart å få de 8 til 9 kg ned i vekt! 


HERREEJESSS

Når jeg leser dette og parrer det med med informasjon om antall overvektige i Norge så betyr det minst 12 mnd på diett for svært mange. Med det opplegget de fulgte må mange også drive på med dette ennå lengre.

Hvem i huleste har lyst til å begynne prosessen  med å slanke seg hvis det er slik? Og ihvertfall ikke før det ikke er noen annen utvei og det brenner på dass
... og da har det gjerne kommet litt langt.

(Nå er jeg ihvertfall sikker på at jeg er en ekspert 😃)

Feil 3: 
Du skal kutte ut alt som du liker å spise og som er en del av det å leve et godt liv!
Først så skal du legge om kostholdet til de generelle kostholds anbefalingene med mindre kjøtt og kornprodukter og mer fisk, hvitt kjøtt, grønnsaker, frisk frukt, belgfrukter,nøtter osv. Selv om dette er sunt for kroppen så er dette for mange en stooooor terskel å komme over kunnskapsmessig, og ikke minst mentalt. 

Og videre...
dersom dette ikke fungerer godt nok så skal du kutte ut 
- prosessert kjøtt
- sukker
- og alt som har med sukkerholdig drikke

Og hvis det heller ikke er nok, så skal du kutte ned på kornproduktene

Hva står du igjen med da egentlig? 
- et helt nytt kosthold som er sunt ja, men hvordan er det med livsgleden?Feil 4:
Du skal gå på en diett for å gå ned i vekt og så skal du endre kostholdet ditt til EAT Middelhavskosthold. 

Dette er kanskje den mest graverende av feilene.

Informasjonen i artikkelen beskriver at de aller fleste dietter vil gjøre at du går ned i vekt, men mange går opp igjen fordi de ikke klarer å holde dietten over tid. Og samtidig beskriver artikkelen at du må konsentrere deg om 1-2 ting for å lykkes. Hmmm....

Dette høres jo ut som om at ganske mye i livet må bli kastet rundt på for å lykkes... En skal jo for f.... fungere og gjøre andre ting i hverdagen også....

 

Feil 5:
SUMMEN AV FEIL 1 TIL 4

EKSPERTENE EVNER IKKE Å MOTIVERE FOLK TIL Å STARTE

x

SLANKING FREMSTILLES SOM LANGTIDS SEIGPINING

x

DU MÅ STOPPE Å SPISE DEN MATEN DU LIKER FOR Å LYKKES

x
DU SKAL GJØRE EN TING FOR Å GÅ NED OG SÅ EN NY TING FOR Å HOLDE DEG DER

=

hele 70% av alle voksne i Norge og mellom 10 og 15% av alle norske barn overvektige

 

2 AVGJØRENDE MANGLER ?

H E L H E T
og
I N T E G R A S J O N

Helse er etter min oppfatning psykisk og fysisk helse og den energien vi er i stand til å skape i oss selv som et resultat av det vi tenker, spiser og drikker. Ofte fokuseres det på en kostholdsendring og sammensetningen av ulike typer mat som det saliggjørende. Akkurat slik som dette forskningsarbeidet har gjort. Ja det kommer noe på slutten som underbygger at det kan være lurt å drive med fysisk aktivitet samtidig - men fokus er hvilken diett som virker best. Altså har det tekniske rundt spisingen blitt det avgjørende for om du lykkes eller ikke. 

OG
vi mennesker er mer en det vi spiser. Vi har tanker, følelser, drømmer og håp, og vi er redd for ting, vi er redd for å skuffe oss selv og redd for å skuffe andre, redd for hva andre vil si, og vi er i noen grad også litt late... Går det greit så behøver vi liksom ikke å gjøre så mye hvis vi har et ok liv... helt til det ikke går lenger. 

JADA det er mange som klarer seg bra, men når 70% av de voksne er overvektige så er det totalt sett ikke så bra. 

Og har dette noe med at
den informasjonen som blir presentert av ekspertene ikke tar nok hensyn til den psykiske delen av helheten? 

JA sier jeg
og peker tilbake på summen av de 4 feilene.

Det er vanskelig å motivere seg når man blir forespeilet en så tung oppgave. En oppgave som beskrives så stor at den ikke er særlig gjennomførbar i de flestes hverdag uten å sette livet på pause. Og det har de fleste hverken lyst,  tid eller råd til - hvis de ikke har fått kniven på strupen (nesten bokstavelig talt).

Resultat er at man ikke klarer å starte selv om man vet man burde. Eller som verre er, man skal prøve å slanke seg, og ender opp med å gå på et (nytt) nederlag både kroppslig og mentalt. 

 

Så hva sier den selverklærte eksperten her?

Å slanke seg er faktisk ganske enkelt - hvis du er åpen for nye ideer ( dette er også et problem for mange som vet best selv) og lytter til de rette rådene.
Og da kan alle oppnå gode resultater - ja alle...! Det enkle er ofte det beste.... høres det kjent ut...?

Her er min overordnede "take" på gjøre noe med vekta si:

 1. KOM IGANG og sørg for at INNTAKET er mindre enn FORBRUKET. Fokuser på å skape en raskt vektnedgang først
   
 2.  OG be om hjelp til å klare dette. Ikke tenk at dette skal du klare selv. Planen din om å gjøre alt alene har tydeligvis ikke fungert - og det er ikke store sjanser for at den plutselig skulle begynne å gjøre det heller! 

 3. Ikke tenk på hva du spiser, det er underordnet fordi vektnedgangen vil gi den beste effekten frem til du har gått ned ihvertfall 20 kg. Spis den maten du liker og som gjør deg glad. Nyt livet underveis - fordi veien, og den du blir på vei til målet, er faktisk det viktigste. Når du har gått ned 20 kg har du lært så mye om deg selv og opplevd en slik boost av selvtillit og energi, at du er motivert og åpen til å gjøre andre endringer også...

  Men vent, ved 20 kg er du kanskje allerede i mål!😃👏

 4. Sett deg som mål å gå ned mye i løpet av den første uken. Sett deg litt crazy mål for da vil du oppdage at du er i stand til å gjøre mye mer med vekta di på kort tid enn det du og de fleste andre tror. Så hva er et crazy mål for den føste uka. Ett sted mellom 3 og 5 kg... Ja ca halvparten av det de prisbelønnede ekspertene fikk til på 6 mnd! 

 5. Be om rom i hverdagen til å få lov til å fokusere på dette prosjektet - for det tar ikke votter og år. Etter 3 mnd vil du være på et helt annet sted enn du er nå - 20 kg lettere 😊👏👏

 

Å GÅ NED I VEKT ER IKKE NOE HOKUS POKUS. DET ER EN JOBB SOM MÅ GJØRES. OG DA ER DET SMART OG IKKE VELGE DEN VANSKELIGSTE VEIEN.

UTFORDRINGEN MED VELDIG MANGE HELSE- OG SLANKE EKSPERTER ER, AT DEN GODE INFORMASJONEN DE HAR DRUKNER I ALLE DETALJER SOM DE ØNSKER Å FORMIDLE

- OG DA BLIR ALT BARE OVERVELDENDE OG DU BLIR REDD!!

OG JA,

MAGEN VIL SI IFRA AT DEN ER SULTEN, MEN DU DØR IKKE AV DET 😃

 

 PS: Jeg beklager at jeg ikke hadde tid til å skrive bedre, men håper likevel at budskapet var klart nok! Selv om jeg ikke er fornøyd med den avsluttende punchen. Jeg velger likevel å publisere det i ånden av å faktisk gjøre det 😃👍😉

Flere innlegg som kan inspirere deg...

Til alle mammaer der ute

Feb 11, 2024

Til alle pappaer der ute

Nov 12, 2023

BESKYTT DEG SELV: 7 effektive korona strategier for vinteren

Sep 27, 2023