L I V E
Søvnmiraklet: Slik endrer du livet ditt mens du sover

Søvnmiraklet: Slik endrer du livet ditt mens du sover - helt GRATIS

helse slanking Sep 05, 2022

Er du også slik at dersom en løsning virker for enkel så tror du ikke på den? At ting ikke vil virke hvis du ikke putter inn litt ordentlig innsats? Det er mange av oss som ofte leter etter kompliserte løsninger på enkle ting. Og det kan resultere i at de helt grunnleggende og enkle svarene blir over sett - som for eksempel SØVN.

Søvnmangel påvirker helsa di

Søvn er jo en slik gratis greie som vi bare har. Og hvis du er som mange andre så kan det være at du også overser effekten av en god natts søvn når du tenker på overvekt og helse.Det er flere studier som viser at det er en sammenheng mellom lite søvn og farlig bukfett og andre typiske livsstils sykdommer. Hvis du er ute etter å gjøre noe med helsa og vekta di etter sommeren kan det være klokt å vurdere søvnvanene dine. Ja, jeg synder mot det selv også. Det å lande dagen og få lagt den mobile fra seg er ikke bare bare… og så blir natta litt kortere enn du hadde tenkt deg. Og dagen etter bruker jeg lenger tid på å komme meg i gang og jeg får også sug etter sjokolade og litt feit og usunn mat. Noe som du også sikkert har merket kan gå ut over vekta. De late lange sommerdagene er jo ikke så langt unna. Men det er så mange flere helsefordeler ved bedre søvnvaner enn du kjenner på kroppen dagen etter.

BMI og søvnmangel

BMI, eller kroppsmasseindeks, er en viktig indikator for vekt og helse. Den gir oss en grov oversikt over om vekten vår er i sunne proporsjoner i forhold til vår høyde. Forskning har avdekket en interessant sammenheng mellom søvnmangel og BMI. En studie gjennomført ved Nasjonalt Kompetansesenter for Søvnsykdommer i Bergen undersøkte sammenhengen mellom søvnlengde og BMI hos norske barn i alderen 10-12 år. Resultatene viste at søvnlengde faktisk er forbundet med fedme hos barn i denne alderen. Studien viste også at både kort og lang søvnlengde er forbundet med fedme. Søvnlengden kan påvirke hormonproduksjonen, spesielt hormonene leptin og ghrelin, som regulerer appetitten.

Søvn er mer enn bare hvile

Søvn er ikke bare tiden kroppen hviler, det er også når den repareres og fornyes. Forskning viser at tilstrekkelig søvn ikke bare er avgjørende for vektregulering, men også for en rekke andre helseaspekter. Blant fordelene finner vi:

 • Vektnedgang og Bukfett: Studier har demonstrert at lite søvn er koblet til økt bukfett og vektoppgang. Dette skyldes hormonelle endringer som påvirker appetittreguleringen.
 • Hjerte- og Karsykdommer: God søvn bidrar til å opprettholde sunne blodtrykksnivåer, reduserer betennelser og senker risikoen for hjerteinfarkt og slag.
 • Diabetesforebygging: Regelmessig søvn hjelper med å regulere blodsukkernivået og øker insulinfølsomheten, noe som reduserer risikoen for type 2 diabetes.
 • Immunforsvaret: Søvn er kroppens naturlige måte å styrke immunforsvaret på, noe som reduserer sannsynligheten for forkjølelse, influensa og andre infeksjoner.
 • Humør og Mental Klarhet: God søvn forbedrer ikke bare humør, men også kognitiv funksjon, kreativitet og hukommelse.

The miracle mist

For en stund tilbake fikk jeg tips fra en venn om en video om søvn fra Unicare: «The miracle mist». Videoen forklarer godt hvordan søvn påvirker ikke bare vekta di, men også reduerer risiko for hjerteinnfarkt, slag, diabetes, forkjølelsee, influensa og søtsug samtidig som god søvn forbedrer humør, hukommelse, kreativitet  - for å nevne noe. At søvn rett og slett er en investering i velvære og enkelt kan forbedre livskvaliteten din.

Hvis du ønsker avspillingskontroller kan du følge denne lenken til FB videoen på siden til Unicare (ca 18 min)

 

En enkel og gratis løsning

Og et av poengene som jeg synes er interessant her er jo at dette er noe som alle kan gjøre. Og at det er garantert å virke. Og ikke minst – det er gratis. Det koster ingenting annet enn at du legger deg. Du behøver ikke betale masse for treningsklær, treningsstudio, treningsutstyr, medlemskap i vektnedgangsklubb, kjøpe pulver til en dyr penge, eller slankepiller, eller noe annet for å bruke dette tipset for vektnedgang og bedre helse. Du har den tilgjengelig til bruk hver eneste kveld.

Utfordringer og tips:

Vi erkjenner at det kan være utfordrende å legge seg tidligere og redusere skjermtid før sengetid. Du har sikkert hørt det før, men jeg tror faktisk ikke det skader å bli minnet på slike ting litt innimellom. Her er noen enkle tips for å forbedre søvnvanene:

 • Etablere Rutiner: Prøv å legge deg og våkne opp til samme tid hver dag, selv i helgene. Dette hjelper kroppen din å regulere døgnrytmen.
 • Skjermfri Sone: Unngå skjermer (telefon, nettbrett, TV) minst en time før sengetid, da blått lys kan forstyrre søvn.
 • Komfortabel Seng: Invester i en god madrass og pute som gir optimal komfort.
 • Unngå Tung Mat og Koffein: Unngå tung mat og koffein sent på kvelden, da dette kan påvirke søvnkvaliteten.
 • Planlegg neste dag før du legger deg: Hvis du lager planen for neste dag på kvelden før du legger deg så slipper du å ligge å tenke på alt du må huske på – du vet det er skrevet ned.
 • Oppsummering av dagen: Gå igjennom noen fine ting som har skjedd i løpet av dagen for det gjør at du føler deg mer tilfreds som gjør det enklere å sovne.

 

Ta kontroll over søvnmønsteret ditt

Søvn kan være en av de mest undervurderte hjelpemidlene du har når det gjelder helse og vekttap. Hvis du klarer å ta bedre kontroll med søvnvanene dine kan dette være en viktig nøkkel til en sunnere fremtid, på mange flere områder enn du kanskje hadde sett for deg. Tenk om det er så enkelt som det... men det er jo fortsatt vanskelig for å tro på det ikke sant? 

 

Flere innlegg som kan inspirere deg...

Til alle mammaer der ute

Feb 11, 2024

Til alle pappaer der ute

Nov 12, 2023

BESKYTT DEG SELV: 7 effektive korona strategier for vinteren

Sep 27, 2023